راهکار‌های پیشگیری، تشخیص و درمان مبتنی بر نانوذرات جهت مقابله با عفونت‌های ویروسی با تمرکز بر ویروس کرونا

نرجس فروزش1، زهرا قاسمی1، شراره احمدی1، الهه بزاززاده2، هومن محمودی ازناوه*2

1 گروه زیست‌شناسی، دانشکده علوم پایه، موسسه آموزش‌ عالی نقش‌جهان اصفهان، اصفهان، ایران

2 گروه نانوبیوتکنولوژی، دانشکده علوم زیستی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

امروزه بیماری کرونا به‌عنوان یکی از شایع‌ترین پاندمی‌های تاریخ شناخته می‌شود. این بیماری که نوعی سندرم حاد تنفسی با توانایی سرایت سریع محسوب می‌شود، ناشی از ویروس کرونا بوده و در دسامبر 2019 نخستین انتقال از انسان به انسان آن ثبت گردید. در حال حاضر به نظر می‌رسد روش بالینی اختصاصی اثبات‌شده‌ای که به‌وضوح اثرات این ویروس را مهار نماید وجود ندارد؛ به‌طوری‌که حتی واکسن‌های موجود نیز به دلیل نرخ بالای جهش ویروس همچنان درحال‌توسعه هستند. بنا بر پژوهش‌های صورت پذیرفته، نانوذرات به‌واسطه‌ی ابعاد در مقیاس ویروس‌ها، قادرند رفتار آن‌ها را تقلید کنند و این خود پتانسیل مناسبی را در کنار سایر مشخصه‌های قابل‌توجه این دسته از نانومواد به‌منظور ارائه‌ی راهکارهای تشخیصی و درمانی کارآمد فراهم آورده است. این مطالعه‌ی مروری سعی نموده است تا اصول برجسته‌ی مطالعات ضدویروسی گذشته و پژوهش‌هایی که به‌تازگی در خصوص ویروس کرونا انجام‌شده را ارائه نموده و انواع‌ مکانیسم‌های پیشگیرانه، تشخیصی و درمانی موجود در این حوزه را تشریح نماید.

کلمات کلیدی: ویروس کرونا، نانوذرات، واکسن، تشخیص، درمان