مروری بر زیست شناسی Giardia

امین احمدی1، معصومه محقق2، زهرا شمس الدینی1

1- گروه علوم پایه،دانشکده پیرادامپزشکی، دانشگاه اردکان، اردکان- ایران.

2- گروه زیست شناسی، موسسه آموزش عالی نقش جهان اصفهان، اصفهان- ایران

تک‌یاخته Giardia یک میکروارگانیسم تک‌سلولی یوکاریوت تاژک‌دار است که معمولاً باعث بیماری اسهال در سرتاسر جهان می‌گردد. معمولاً این ارگانیسم منجر به شیوع اسهال‌های ناشی از اب و ندرتاً غذا در امریکا می‌شود. در کشورهای پیشرفته، میزان شیوع و بروز عفونت بسیار بالا و آمارها نشان داده رشد طولانی‌مدت انگل منجر به ایجاد ژیاردیوز مزمن می‌گردد. در مناطق خاصی از دنیا آلودگی آب‌ها به کیست Giardia منجر به انتقال این تک‌یاخته به توریست‌ها می‌گردد.

گونه‌های Giardia دارای دو مرحله اصلی در چرخه زندگی خود هستند، در آغاز عفونت در اثر بلعیدن کیست از طریق آب آلوده، به میزان کمتر غذا و تماس مستقیم مدفوعی-دهانی ایجاد می‌گردد. پس از مواجه‌شدن کیست با اسید معده، تریفوزئیت از کیست خارج و در ناحیه ابتدا روده کوچک دیده می‌شوند. تریفوزئیت ها فرم رویشی انگل هستند و به‌سرعت در روده کوچک تکثیر می‌کنند و منجر به اسهال و سو جذب می‌شوند. پس اینکه تریفوزئیت ها در معرض مایع صفرا قرار گرفتند وارد ناحیه ژژنوم روده باریک شده و تبدیل به کیست می‌شوند و از طریق مدفوع وارد محیط شده و چرخه زندگی از طریق الوده شدن میزبان جدید کامل می‌شود. این مطالعه  به بیولوژی این تک‌یاخته و تامل این انگل با میزبان مورد انجام گرفته است.

کلمات کلیدی: ژیاردیا، زیست شناسی، تک یاخته

راهکار‌های پیشگیری، تشخیص و درمان مبتنی بر نانوذرات جهت مقابله با عفونت‌های ویروسی با تمرکز بر ویروس کرونا

س آوریل 19 , 2022
نرجس فروزش1، زهرا قاسمی1، شراره احمدی1، الهه بزاززاده2، هومن محمودی ازناوه*2 1 گروه زیست‌شناسی، دانشکده علوم پایه، موسسه آموزش‌ عالی نقش‌جهان اصفهان، اصفهان، ایران 2 گروه نانوبیوتکنولوژی، دانشکده علوم زیستی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران چکیده امروزه بیماری کرونا به‌عنوان یکی از شایع‌ترین پاندمی‌های تاریخ شناخته می‌شود. این بیماری که […]