نانوذرات، روش‌های سنتز و آماده‌سازی جهت ورود به مقیاس بالینی

هما کاظم‌زاده1، هومن محمودی ازناوه2*

1- گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، موسسه آموزش عالی نقش جهان، اصفهان، ایران

2-گروه نانوبیوتکنولوژی، دانشکده علوم زیستی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

نانو فناوری به‌عنوان یکی از حوزه‌های پیشران، پیشرفت‌های بسیاری را در زمینه‌های بالینی، تشخیصی، صنعتی و محیط‌زیستی داشته است. این فناوری سبب تولید ذراتی در مقیاس نانومتری با خلوص بالا و نسبت سطح به حجم افزایش‌یافته شده است که پنجره‌ای از خواص جدید را به روی دنیا گشوده است. نانوذرات از منظر منشأ به زیرشاخه‌های نانوذرات آلی و معدنی دسته‌بندی می‌شوند. ازجمله‌ی نانوذرات آلی می‌توان به درخت‌سان‌ها، لیپوزوم‌ها، میسل‌ها و نانوذرات پپتیدی اشاره نمود؛ درحالی‌که نانوذرات فلزی، اکسید فلزی، نقاط کوانتومی و نانوذرات بر پایه‌ي کربن در زمره‌ی نانو مواد معدنی قرار می‌گیرند. هر دو دسته‌ی مذکور با بهره از دو رویکرد بالا به پایین و پایین به بالا سنتز می‌شوند که سعی شده است به‌تفصیل توضیح و مزایا و معایب آن ها بیان شود. از طرف دیگر نانوذرات آلی و معدنی سنتز شده در حوزه‌ي بالینی به‌منظور کاربردهای تشخیصی و درمانی توجه زیادی را به خود جلب کرده‌اند. ازجمله‌ی این کاربردها، می‌توان به حوزه‌های طراحی و ساخت زیست حسگرها، سیستم‌های تصویربرداری درون‌تنی و سنتز حامل‌های دارو‌رسانی هوشمند اشاره نمود. در این مقاله سعی شده است در خصوص انواع نانوذرات، روش‌های سنتز و فرآیندهای آماده‌سازی آن‌ها جهت کاربرد در مقیاس بالینی مطالبی گردآوری شود.

واژگان کلیدی: نانوفناوری، نانوذرات آلی، نانوذرات معدنی، روش‌های سنتز

مروری بر سیستم CRISPR/CAS

ی سپتامبر 5 , 2021
محمد عرفان یزدانی1،حمید رضا امینی2* 1- گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، موسسه آموزش عالی نقش جهان، اصفهان، ایران 2- گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، موسسه آموزش عالی نقش جهان، اصفهان، ایران چکیده با گسترش حوزه تحقیقات میکروبیولوژی، یک ابزار جدید ویرایش ژنوم از خصوصیات زیستی باکتری ها حاصل […]