بررسی تنوع ژنتیکی و همبستگي بین ویژگی های فنولوژیکی در برخی از ژنوتيپ هاي پیاز بذری بومي

نرگس اشرفي1، منصوره حسيني نسترن قندعلی3

1-گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران

2- گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، موسسه آموزش عالی نفش جهان، اصفهان، ایران

3- گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، موسسه آموزش عالی نفش جهان، اصفهان، ایران

بررسی ویژگی های فنولوژیکی ژنوتيپ هاي پیاز بذری Allium cepa به منظور مطالعه ي تنوع ژنتیکی و بررسی همبستگي بین صفات در دو سطح گلخانه و مزرعه روی برخی از ژنوتیپ های كشوري پیاز بومی انجام گرديد. ژنوتيپ هاي مورد آزمون از نقاط مختلف كشور شامل: آذرشهر، درچه اصفهان، سفید کاشان، سفید قم، قولی قصه زنجان، هرسین، اسحاق آباد نیشابور و ابر کوه یزد بودند كه در مقایسه با ارقام خارجی شامل: تگزاس ارلی گرانو، سویت اسپانیش مورد بررسي قرار گرفتند. ژنوتيپ های پیاز مورد آزمایش از نظر صفات مختلف شامل: تعدادبرگ، تعدادساقه، طول بلندترین برگ، طول بلندترین ساقه، قطر ساقه، تعداد چتر در هر بوته، تعداد چتر شکفته شده در هر بوته، تعداد كل چتر، تعداد كل چتر شكفته شده اندازه گیری شدند. صفات اندازه گیری شده ي ژنوتیپ ها به کمک آزمون چند دامنه ای دانکن  (DMRT)با استفاده از نرم افزاره SAS و نیز تجزیه خوشه ای با نرم افزارSPSS  گروه بندي گردید. نتايج نشان داد كه ژنوتيپ هاي مربوطه بسيار متفاوت بوده و با یکدیگراختلاف معنی داری را در سطح احتمال یک در صد دارند. تغییرات بین ژنوتیپ ها برای اكثر صفات زیاد بود که بیانگرتنوع ژنتیکی زیاد بین ژنوتيپ های مورد آزمایش می باشد. مقایسه میانگین اجزای عملکردی تودهای بذری مشخص نمود که حداکثر میانگین رشد در دو سطح مزرعه وگلخانه مربوط به ژنو تیپ های سفید کاشان و قم و حداقل میانگین رشد مربوط به قولی قصه زنجان و يزد بوده است.

کلمات کلیدی: فنولوژیکی، پیاز بذری، تنوع ژنتیکی

تاثیر سلول های بنیادی روی سرطان

ی سپتامبر 5 , 2021
پرنیا خسروی¹- زهرا ذوقمند2 – دکتر سیده غزاله فاطمی3* گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، موسسه آموزش عالی نفش جهان، اصفهان، ایران -1 گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، موسسه آموزش عالی نفش جهان، اصفهان، ایران -2 3- گروه زیست شناسی و ژنتیک. دانشکده علوم پایه. دانشگاه آزاد اسلامی واحد […]